Skip to main content

Nationell idrottsutbildning (NIU), lokal idrottsutbildning (LIU) och idrottsspecialisering

På Falkenbergs gymnasieskola finns nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll och volleyboll, lokal idrottsutbildning i fotboll (LIU) och idrottspecialisering inom innebandy och övrig idrott. Det ger dig möjlighet att träna under skoltid och satsa på en framtida idrottskarriär. Skolans idrottsutbildningar håller mycket hög kvalitet och flera av våra tidigare elever tävlar numera på elitnivå med goda resultat.

Ansökan till de idrottsutbildningarna skolan erbjuder görs vid olika datum beroende på vilka utbildning det gäller. Läs noga vad som gäller för den utbildning du vill gå så att du kommer ihåg att ansöka i tid.

Nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll och volleyboll


För dig som vill satsa på en idrottskarriär erbjuder Falkenbergs gymnasieskola nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll och volleyboll. De nationella idrottsutbildningarna är godkända av Skolverket och respektive specialidrottsförbund. 

NIU Fotboll och NIU Volleyboll kan kombineras med studier inom följande program:

  • Barn- och fritidsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • El- och energiprogrammet
  • Försäljnings- och serviceprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet

NIU Fotboll

Nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll riktar sig till dig som satsar på en elitkarriär inom fotboll. Du läser på ett vanligt program, men lägger 400 poäng på specialidrott fotboll.

NIU Fotboll

NIU Fotboll erbjuder träning på skoltid tre förmiddagar per vecka. Anders Jensen är ansvarig instruktör. Anders har arbetat med fotbollsgymnasiet sedan 2005. Han är utbildad idrottslärare och som fotbollstränare "UEFA Elite Youth A". Anders är verksam i Falkenbergs FF som akademitränare med ansvar för U19.

Mål med utbildningen

Målet med utbildningen är att du ska: 

  • Utveckla dig individuellt som fotbollsspelare.
  • Utveckla din medvetenhet om vad som krävs för att bli elitspelare genom fler tränings- och utbildningstillfällen.
  • Utveckla din förmåga att planera, genomföra och utvärdera din tränings- och tävlingsverksamhet.

Hur ansöker jag?

Ansökan till NIU Fotboll görs via Svenska fotbollförbundets webbplats. Sista ansökningsdagen är den 1 december.

Hur fungerar uttagningen?

När du ansökt kommer du kallas till två uttagningsdagar, som innehåller träning, intervju och några fysiska tester. Besked om vilka som tilldelats NIU-platser skickas ut i mitten på januari.

Om du inte blir antagen rekommenderar vi att du söker Falkenbergs gymnasieskolas lokala idrottsutbildning i fotboll.


NIU Volleyboll

Nationell idrottsutbildning (NIU) i volleyboll riktar sig till dig som satsar på en elitkarriär inom volleyboll. Du läser på ett vanligt program, men lägger 400 poäng på specialidrott volleyboll.

NIU Volleyboll

Nationell idrottsutbildning (NIU) i volleyboll riktar sig till dig som satsar på en elitkarriär inom volleyboll. Du läser på ett vanligt program, men lägger 400 poäng på specialidrott volleyboll.

Vi kommer att ha våra uttagningar i Falkhallen i Falkenberg i mitten av januari. Se till att få in din ansökan senast 1/12 om du vill få möjlighet att vara en av dem som kommer att erbjudas en plats på vår utbildning med start i augusti 2024.

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor gällande vår utbildning.

Hur ansöker jag?

Om du bor i Falkenbergs kommun ansöker du till NIU Volleyboll genom att välja volleyboll som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplats.

Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Denna ansökan är för att du ska få en kallelse till uttagningen som sker varje år i mitten av januari. Sista datum för ansökan till uttagningen är 1 december. Skicka även ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med namn, telefonnummer och klubb. 

Ansök till NIU Volleyboll här

Lokal idrottsutbildning och idrottsspecialisering


Många elever vill ha mer idrott än vad som ingår i programmet. Därför erbjuder Falkenbergs gymnasieskolan lokal idrittsutbildning, idrottsspecialisering och idrottskurser inom det individuella valet. På skolan finns lokal idrottsutbildning (LIU) i fotboll och idrottsspecialicering i innebandy och övrig idrott. Lokal idrotssutbildning och idrottspecialisering kan kombineras med vissa av skolans utbildningar och kan variera beroende av vilken idrott du är intresserad av.


Lokal idrottsutbildning (LIU) i fotboll

För dig som inte blir antagen till NIU Fotboll eller som inte vill satsa fullt ut på fotboll är vår lokala idrottsutbildning i fotboll ett bra alternativ. Du läser ett nationellt program och avsätter ditt individuella val om 200 poäng till fotboll.

LIU Fotboll

LIU Fotboll erbjuder träning på skoltid två gånger i veckan under år 1 och 2. Mikael Olsson är ansvarig instruktör.

LIU Fotboll kan kombineras med studier på följande program:

  • Bygg- och anläggningsprogrammet
  • Barn- och fritidsprogrammet
  • El- och energiprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Estetiska programmet inriktning musik
  • Försäljnings- och serviceprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet,
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Om du går ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering under år 2.

Hur ansöker jag?

Om du bor i Falkenbergs kommun ansöker du till fotboll (LIU) genom att ange fotboll som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplats.

Om du bor i en annan kommun ansöker du genom att ange att du vill gå fotboll under övriga upplysningar i din gymnasieansökan. Om du har frågor eller vill ha hjälp kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare.


Idrottsspecialisering i innebandy

Falkenbergs gymnasieskola erbjuder idrottsspecialisering i innebandy för dig som vill utvecklas som spelare och satsa på din innebandyträning.

Idrottsspecialisering i innebandy

Du som ansöker vill satsa på innebandyn och är aktiv innebandyspelare sedan några år tillbaka. Du vill utveckla ditt innebandyspel både teoretiskt och praktiskt. Inom utbildningen tränar du innebandy på skoltid två gånger varje vecka under år 1 och 2. Ansvarig tränare är Per-Inge Johansson.

Idrottsspecialisering innebandy kan kombineras med studier inom alla skolans nationella program med undantag för fordons- och transportprogrammet. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

Mål med utbildningen

Målen är att du ska utvecklas individuellt som innebandyspelare genom fler tränings- och utbildningstillfällen. Som spelare gynnar det din medvetenhet och utvecklar din förmåga att planera, genomföra och utvärdera träning och tävlingsverksamhet. Du får även kunskaper inom ledarskap i innebandy.

Hur ansöker jag?

Om du bor i Falkenbergs kommun ansöker du till idrottsspecialisering innebandy genom att ange innebandy som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplats. Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 15 februari.

Om du bor i en annan kommun ansöker du genom att ange att du vill gå innebandy under övriga upplysningar i din gymnasieansökan. Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 15 februari. Om du har frågor eller vill ha hjälp kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare.


Idrottsspecialisering övrig idrott

Vill du satsa på en annan idrott erbjuder Falkenbergs gymnasieskola ett särskilt alternativ för dig. Du läser ett nationellt program och avsätter ditt individuella val om 200 poäng inom för att träna just din idrott.

Idrottsspecialisering övrig idrott

Idrottsspecialisering övrig idrott innebär att du avsätter ditt individuella val för att träna just din idrott under skoltid. Din vanliga tränare ansvarar för träningen och en idrottslärare på skolan är din handledare. Förutom träning inom din idrott får du också lära dig om träningslära, träningsplanering, idrottspsykologi och vald idrotts organisation och historia.

Idrottsspecialisering kan kombineras med studier på skolans nationella program med undantag för estetiska programmet, humanistiska programmet och fordons- och transportprogrammet. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

Hur ansöker jag?

Du ansöker till idrottsspecialisering genom att ange idrottsspecialisering som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplats. Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 15 februari.

Avsvarig rektor

Thomas Glans
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0346-88 64 67

Kontaktcenter

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0346-88 60 00