Individuellt val
Fördjupa dina kunskaper eller välj kurser som ger eller utökar din högskolebehörighet
Via det individuella valet ges du möjlighet att anpassa din utbildning efter dina önskemål och drömmar. Ett gymnasieprogram består av olika kurser med totalt 2500 poäng. Inom dessa 2500 poäng finns individuella val som motsvarar sammanlagt 200 poäng. Du läser i regel 100 poäng individuellt val under år 2 och 100 poäng individuellt val under år 3. Dessa kan användas till fördjupning i någon kurs.
Du som läser en nationell idrottsutbildning (NIU) och lokal idrottsutbildning (LIU) läser individuellt val redan i år 1 och år 2 och ska inte välja något annat individuellt val.
Din studie- och yrkesvägledare hjälper dig
Om du har frågor eller behöver vägledning kring ditt individuella val är du välkommen att kontakta skolans studie- och yrkesvägledare.
En samlad överblick över de ämnen som finns att välja på för dig som går i år 1 och ska göra ditt val finns HÄR.
Sista dag för dig som går i år 1 att göra ditt val, är den 13 februari- 25. Valet görs på https://elev.falkenberg.se (Har du frågor, så prata med din SYV)
Observera att utbudet som visas är preliminärt och kan komma att ändras. Kurser med för få deltagare kan strykas och du kan behöva göra omval till en annan kurs.
Kurser inom individuellt val
Här hittar du de kurser som Falkenbergs gymnasieskola erbjuder inom individuellt val. På vissa program erbjuds också programspecifika kurser inom individuellt val. Mer information om programspecifika kurser inom individuellt val får du från dina lärare på programmet.
NATUR & TEKNIK
Vill du läsa mer matte, tekniska kurser eller utveckla dig inom naturvetenskapen finns det mycket att välja på. Miljö och teknik är viktigt i dagens samhälle. Flera av kurserna ger dig utökad behörighet på högskolor. (Varje kurs ger 100 poäng)
Biologi 1
I den här kursen lär vi oss hur naturen fungerar, cellens delar och människans genetik. Vi diskuterar genteknik och etik, samt evolution. Kursen erbjuder spännande laborationer, både i fält och digitalt. Perfekt för dig som gillar att experimentera och upptäcka nya saker!
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Matematik 2a
Fördjupa dina matematikkunskaper. Lär dig om linjära samband, funktioner, andragradsekvationer och logik. Utforska budgeteringsberäkningar och analytisk geometri. Upptäck hur matematiken kan användas i din utbildning och framtida yrkesliv. Kursen täcker även algebraiska metoder och grundläggande logik.
För BF, EE, FS, IN, VO
Kontaktlärare:
Matematik 2b
Lär dig om linjära samband, andragradsfunktioner, statistiska spridningsmått och klassisk geometri. Upptäck nya begrepp som logaritmer, symmetri och komplexa tal. Perfekt för dig som vill fördjupa dina kunskaper och förbereda dig för framtiden!
För ES
Kontaktlärare:
Matematik 3b
Lär dig om derivata, integraler, geometrisk summa och talet e. Fokusera på funktioners lutning och extrempunkter genom algebraiska och grafiska metoder. Perfekt för dig som vill förstå matematiken bakom optimering och areaberäkning!
För EKJUR, ES, SA
Kontaktlärare:
Mekatronik 1
Mekatronik 1 är en spännande kurs där du lär dig om el och mekanik, samt att programmera styrsystem. Du får arbeta med ritningar och förstå hur sensorer och styrenheter fungerar. Kursen täcker också viktiga begrepp som hävstänger och elektriska storheter, samt hur man mäter dessa.
För BF, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Naturkunskap 2
Utforska universums mysterier och materiens byggstenar! Lär dig om energins natur, organiska och oorganiska föreningar, och hur våra organsystem påverkas av kost, motion och droger. Upptäck evolutionens mekanismer, ekologi och vetenskapliga metoder. Perfekt för dig som vill förstå och kritiskt granska vår värld!
Du ska ha läst NAKNAK01b eller motsvarande för att kunna läsa kursen.
För BF, EK, ES, SA, TE
Kontaktlärare:
Programmering 1
Programmering 1 är en grundkurs där vi använder webbtjänster som CodeHS och Codecademy. Vi kodar mest i Python, men också i JavaScript och C#. Du lär dig om variabler, loopar, algoritmer och mer. Kursen är på engelska och passar både nybörjare och de med viss erfarenhet.
För BF, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Webbutveckling 1
Webbutveckling 1 är en grundkurs där du lär dig skapa webbsidor med HTML, CSS och JavaScript. Vi använder webbtjänster som CodeHS och Codecademy, som erbjuder filmer, uppgifter och övningar. Du lär dig även Photoshop och Illustrator för att designa sidor för dator, platta och telefon. Kursen är på engelska och passar alla nivåer.
För BF, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
SAMHÄLLE, MÄNNISKA & SPRÅK
Att kunna ett extra språk är aldrig fel! Du får mer behörigheter till högskolor och meritpoäng för vissa kurser. Lär dig att tala inför publik och förbered dig för att bli en framtida ledare. Utveckla dig som människa. Här finns kurserna för dig! (Varje kurs ger 100 poäng)
Engelska 7
I Engelska 7 utvecklar du dina engelskkunskaper till en flytande nivå motsvarande CEFR Nivå C. Kursen kräver minst betyget C i Engelska 6 och erbjuder fördjupad språkträning för att du ska kunna använda engelska obehindrat i både tal och skrift.
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Kommunikation
Lär dig hur vi kommunicerar genom kroppsspråk, tal och olika medier. Du får insikt i gruppdynamik, konflikthantering och kulturkrockar. Praktiska övningar och rollspel hjälper dig förstå och förbättra ditt sätt att kommunicera, vilket påverkar både dig själv och din omgivning.
För EE, EK, ES, FS, IN, NA, SASAM, TE, VO
Kontaktlärare:
Latin, språk och kultur 1
I denna kurs utforskar vi hur Romarriket har påverkat vår värld. Du lär dig om romersk historia, konst, kultur, kejsare och gudar, samt får god ordkunskap och förståelse för latinska texter och ordspråk. Vi upptäcker allt från månadens namn till varför vi säger "prosit". Kursen ger dig bred allmänbildning.
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Moderna språk, steg 4-5
Arabiska - Kontaktlärare:
Franska - Kontaktlärare:
Italienska - Kontaktlärare:
Spanska - Kontaktlärare:
Tyska - Kontaktlärare:
Pedagogiskt ledarskap
I kursen lär du dig att bli en tydlig ledare genom att studera ledarskapsteorier, ledaregenskaper och konflikthantering. Du planerar och genomför gruppstärkande aktiviteter och praktiserar ledarskap på olika grupper. Kursen kombinerar både praktiska övningar och teoretiska kunskaper.
För EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Psykologi 1+2a
Psykologi handlar om att förstå hur människor tänker, känner och beter sig. Genom att studera psykologi får du insikt i varför vi agerar som vi gör och hur vi kan förbättra våra relationer och oss själva. Kursen ger värdefull kunskap som du kan använda både i vardagen och i framtida yrkesliv.
För EE, ES, FS, IN, NA, TE
Kontaktlärare:
Retorik
Vill du bli bättre på att tala inför folk och förstå hur du kan påverka med ditt språk? I kursen Retorik lär du dig hålla hyllningstal, bygga argument och avslöja härskartekniker. Du övar på att tala och lyssna, analyserar texter och stärker ditt självförtroende. Perfekt för både skolan och framtiden!
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SASAM, TE, VO
Kontaktlärare:
EKONOMI & SERVICE, UF-FÖRETAG
Vill du driva eget företag? Jobba med service? Lära dig mer om juridik och människors rätt i samhället? Här är kurser som ger dig en fördel inför vuxenlivet! (Varje kurs ger 100 poäng)
Entreprenörskap (UF-företagande)
Den här kursen ger dig chansen att lära dig starta och driva egna projekt och företag. Genom praktiskt arbete utvecklar du dina kunskaper i företagsekonomi. Kursen inspirerar till att anta utmaningar och förverkliga idéer genom att driva ett eget UF-företag.
För BF, EE, EKJUR, ES, INSVE, NA, SA, VO
Kontaktlärare:
Företagsekonomi 1
Den här kursen lär dig hur ett företag fungerar och varför en stark affärsidé är viktig. Du får jobba med marknadsföring, ledarskap, lönsamhetsberäkningar och bokföring, samt lära dig om lagar och regler som påverkar företag. Perfekt för dig som vill förstå och driva företag!
För BF, EE, ES, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Privatjuridik
Den här kursen tar upp vardagsjuridik ur individens perspektiv. Du lär dig om rättssystemet och vanliga juridiska frågor som samboförhållanden, äktenskap, arv, avtal, köp, hyra, husköp, lån, försäkringar och skadestånd. Perfekt för att förstå de juridiska aspekterna av livet.
För BF, EE, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Rätten och samhället
I kursen Rätten och samhället får du lära dig om det svenska rättssystemet, brott och straffrätt. Du studerar rättsfall, lär dig juridiska termer och tolkar juridiska texter. Vi diskuterar även juridiska problem utifrån moraliska och etiska perspektiv samt bekantar oss med internationell rätt.
För BF, EKEKO, ES, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Servicekunskap 1
Lär dig service och försäljning. Oavsett framtida yrkesroll inom handeln får du kunskap om kundbemötande, uppföljning, och att hantera missnöje. Vi går igenom lagar, säkra betalningar och arbetsmiljö. Utveckla din förmåga att möta och förstå olika kunders behov på ett professionellt sätt.
För BF, EE, EK, ES, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
ESTETIK & HÄLSA
Vill du ha ett mindre ”pluggigt” I-val och utveckla din estetiska sida finns här flera populära kurser. Att ta hand om sin hälsa och idrotta är viktigt för ditt välbefinnande och att få ”ta en paus” från alla teoretiska kurser kan vara bra ibland. (Varje kurs ger 100 poäng)
Bild och form 1b
Kursen fokuserar på färg och form genom eget skapande. Du får prova olika material och tekniker som måleri, teckning, skulptur och trycktekniker. Perfekt för dig som vill utforska din kreativitet och lära dig nya konstformer.
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TEINF, VO
Kontaktlärare:
Dansteknik 1 (grundläggande dansteknik)
I dansteknik 1 får du träna jazzdans och olika streetgenrer. Fokus ligger på teknik, memorering av rörelser, improvisation och att skapa eget material i grupp. Perfekt för dig som älskar dans och vill utvecklas genom fysisk aktivitet och kontinuerlig träning. Reflektion och användning av dansteknik ingår också.
För BF, EE, EK, ESMUS, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Formgivning 1 (färg-form och materiallära)
I denna kurs får du jobba hantverksmässigt med material som lera, gips, textil och glas. Du följer hela processen från skiss till färdig produkt. Perfekt för dig som gillar att skapa med händerna och vill prova olika hantverkstekniker.
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Fotografisk bild 1
Kursen Fotografisk bild lär dig att kommunicera genom fotografi. Du utvecklar färdigheter i komposition, ljussättning, kamerateknik, färghantering, bildbehandling och utskrift. Du får även kunskaper om bildens estetik och hur du kan använda bilder för att uttrycka dig själv.
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Friskvård och hälsa
Friskvård och hälsa är kursen för dig som vill förstå hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Vi lär oss om kost, träning, stresshantering, missbruk och mycket mer. Kursen kombinerar teori med praktiska övningar, och du får verktyg för att förbättra hälsan både för dig själv och andra.
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE
Kontaktlärare:
Hälsopedagogik
Den här kursen ger dig en bred bild av hälsa och välmående – hur vårt liv, miljö och samhälle påverkar oss. Du lär dig om allt från folkhälsoarbete och stress till krishantering och kommunikation. Tillsammans utforskar vi vad som stärker hälsan och hur vi kan göra smarta val för framtiden.
För EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Idrott och hälsa 2
Kursen tar dig ut i naturen med aktiviteter som paddling, klättring och friluftsliv, och utforskar träningens effekter på kroppen och psyket. Du får även lära dig om hälsa, kroppsideal och hur idrott och dans fungerar som sociala och kulturella uttryck – allt för ett aktivt och medvetet liv.
För BF, EE, EK, ES, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
Musik
Är du intresserad av musik och vill utveckla din talang? Vår kurs i musik erbjuder dig en spännande resa genom både praktiskt musicerande och grundläggande teori. Här får du möjlighet att sjunga eller spela ett instrument, antingen utifrån noter eller på gehör, och upptäcka musikens mångfald från olika kulturer och tider.
Med fokus på röstvård och personlig utveckling lär du dig att vårda och utveckla din röst, samtidigt som du utforskar musikens magi i grupp och på scen. Du får även prova på musikskapande, digital musikbearbetning och lära dig om musikutrustning. Här är varje elev en del av ett kreativt och inspirerande sammanhang, där din unika musikalitet står i centrum.
Välkommen till en kurs där musik möter teknik, kreativitet och gemenskap!
För BF, EE, EK, ESDAN, FS, IN, NA, SA, TE, VO
Kontaktlärare:
PROGRAMKNUTNA I-VALSKURSER
Vill du fördjupa dig ytterligare inom din utbildning finns möjlighet att välja I-val på programmet. Vissa av kurserna ger dig direkt möjlighet till ett jobb inom branschen. För mer information om vad kurserna innehåller hänvisar vi till din mentor eller annan lärare på ditt program.
BA- Bygg och anläggningsprogrammet
För Betongarbetare:
Mur -och putsverk 1- grundmurar (100 poäng)
Mur -och putsverk 2- grundmurar (100 poäng)
För Murare:
Specialyrken 2 (Plattsättning) (200 poäng)
För Plattsättare:
Specialyrken 3 (Plattsättning) (200 poäng)
Tätskikt våtrum (100 poäng)
För Träarbetare:
Betong 3- bärlag (100 poäng)
Specialyrken 1 (Plattsättning) (100 poäng)
EE- El och energiprogrammet
Cad 1 (50 poäng)
Cad 2 (50 poäng)
ES- Estetiska programmet, Musik
Gehörs- och musiklära 2 (100 poäng)
Körsång 2 (100 poäng)
Musikimprovisation (100 poäng)
FT- Fordons och transportprogrammet
För inriktningarna Lastbil & mobilmaskiner och Personbil
Produktutrustning 1 (100 poäng)
Svets grund (100 poäng)
Produktutrustning 1 (100 poäng)
För inriktning Transport
Godstransporter – specialisering (Bygg och anläggning-, Tank och bulk- eller Timmer-) (100 poäng)
Hantering av varor och gods (100 poäng)
Lastbilsmonterad kran (100 poäng)
IN- Industritekniska programmet
För inriktning Produkt och maskinteknik:
Entreprenörskap (UF Produkt och maskin) (100 poäng)
Produktionsutrustning 3 (Svarvning och fräsning) (100 poäng)
För inriktning Svetsteknik:
Kälsvets 2 (Metod: MMA, MIG/MAG eller TIG) (100 poäng)
Stumsvets 1 (Metod: MMA, MIG/MAG eller TIG) (100 poäng)
NA- Naturvetenskapliga programmet
För inriktning Naturvetenskap:
Matematik 5 (100 poäng)
Miljö- och energikunskap (100 poäng)
För inriktning Naturvetenskap och samhälle:
Matematik 4 (100 poäng)
RL- Restaurang och livsmedelsprogrammet
För inriktning Bageri och konditori:
Drycker (100 poäng)
Drycker och ansvarsfull alkoholhantering (100 poäng)
Konditori – specialisering (Restaurang, konditori) (100 poäng)
För inriktning Kök och servering:
Drycker (100 poäng)
Matlagning – specialisering (Gastronomi) (100 poäng)
TE- Teknikprogrammet
Matematik 4 (100 poäng)
Matematik 5 (100 poäng)
Fysik 2 (100 poäng)
Produktionskunskap 1 (100 poäng)